Mikä on endometrioosi?

Kyseessä on krooninen sairaus, jossa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoille. Lääketiede ei tunne parannus keinoa mutta hoitaa oireita tulehduskipu- ja hormonilääkkeillä sekä leikkauksilla.

Oma tarinani vuosien varrelta

Useimmat ehtivät kärsiä endometrioosin aiheuttamista ongelmista vuosia ennen kuin saavat oikean diagnoosin.
Näin kävi myös minulle. Jo nuorena minua kuskattiin ensiapuun kun kuukautiseni alkoivat. Mikään normaali tulehduskipulääke ei siis helpottanut oloa. Ilman mitään tutkimuksia lääkäri määräsi minulle ehkäisypillerit 16-vuotiaana. Hormonivalmisteiden avulla selvisin kuukautiskivuista parilla kipulääke yhdistelmällä aina 25-vuotiaaksi asti. Tässä välissä olin kuitenkin ehtinyt vaivata useita lääkäreitä muilla kipukysymyksillä, joihin en koskaan saanut vastausta. Kuten miksi yhdyntä sattui. Miksi kuukautisten aikana sain valtavan alaselkäkivun. Miksi ulostaminen sattui. Miksi lenkkeily sattui(tärinä kipu). Kunnes sitten e-pillereiden lopettamisen jälkeen toivottua lasta ei alkanut kuulua ja lähdin yksityiselle tutkituttamaan asiaa. Siellä lääkäri epäili endometrioosia ja pääsin kunnallisen terveydenhuollon kautta laparoskopiaan vuonna 2008. Löydöksenä oli epäilty endometrioosi ja pesäkkeitä siellä täällä, jotka poltettiin pois. Pesäkkeiden poltto kuitenkin kiihdytti sairauden etenemistä (josta muuten yksityinen lääkäri oli minua varoittanut) ja vuonna 2010 jouduin isompaan leikkaukseen. Sisälleni oli kasvanut kaksi 10cm halkaisijaltaan olevaa endometrioomaa. Toinen näistä räjähti äkillisesti vuotaen puoli litraa verta ympäri sisuskaluja ja aiheuttaen silmittömät kivut. Elämäni oli ollut yhtä kipua vuosia ja nyt olin mielestäni pohjalla. Olin nuori nainen, jolle oli riemu voitto pystyä kulkemaan katu päästä päähän eikä mitään tietoa olisinko pian taas leikkauspöydällä.

Tässä kohtaa elämässäni kuitenkin tapahtui muutos. Avopuolisoni oli tallentanut telkkarista minua varten Maria Veitolan ohjelman, jossa esiintyi MS-taudin itse kuriin saanut mies. Olli Posti paljasjaloin ja pakurikääpä mukanaan. Muistan alakuloisen ajatusmaailmani melkoisesta hörhöstä mutta tuo ihana hörhö (terveiset Ollille ;) sytytti kipinän toivosta. Vaikka lääketiede ei pysty auttamaan, niin voisinko jotenkin auttaa itseäni muuten? Mieheni kannusti minua muuttamaan ruokavalioni gluteenittomaksi ja lopettamaan maidon juonnin ja siitä yhä edelleen vähentämään maitotuotteita. Kärsinhän samaan aikaan myös ärtyvänsuolen oireyhtymästä, lievästä keuhkoahtaumasta (en ole koskaan polttanut), essentiaalisesta vapinasta ja toistuvista virtsatientulehduksista. Kävin Helsingissä David Wolfen luennolla, luin tärkeää kirjallisuutta ja lopulta ymmärsin ruokavalion, yrttien ja lisäravinteiden tärkeyden. Pelkästään gluteenittomalla ja lähes tulkoon maidottamalla ruokavaliolla olotilani koheni huomattavasti. Suolisto alkoi pikku hiljalleen parantua, kivut hellittää ja tulin vihdoin raskaaksi (mitkään lapsettomuushoidot eivät olleet meitä auttaneet).

Tärkeimmät huomioni

Endometrioosi on krooninen sairaus --> kehossa on jatkuva tulehdustila. Gluteiinipitoiset viljat, maitotuotteet ja prosessoidut ruoat lietsovat tulehdusta. Ympäristömme on täynnä kemikaaleja ja pahimmat hormoonihäiritsijät löytyvät muovien kemikaaleista. Jos vesitöissä on pian enemmin muovia kuin kaloja ja kalatkin kärsivät jo hormonaalisia häiriöistä, niin miksi ihmeessä me ihmiset niiltä vältyttäisiin. Lisäksi juomme muoviin pullotettuja juomia, käytämme säilykkeitä joiden purkkien sisäpinnat sisältävät bisfenoli A:ta (BPA) ja esim. vesijohtoverkostojen saneerauspinnoituksetkin sisältävät BPA:ta. Ja tässä oli nyt esimerikki vasta yhdestä haitallisesta kemikaalista. Uskallatko tutkia mitä shampoosi, meikkisi, terveyssiteesi/tamponit ja vartalorasvasi sisältävät? Kehomme joutuvat olemaan koko ajan taistelutilassa ja apuja on annettava!

Oma kehoni tarvisee päivittäin MSM:ää, kurkumaa, inkivääriä, spirulinaa & chlorellaa, D-vitamiinia vähintään 150mcg/vrk ja probiootteja. Aika ajoin tuen maksan toimintaa maarianohdakkeella. Vaihtelen erilaisia yrttejä päivittäisissä pirtelöissä. Lisäksi tutkitutin juuri hiljaista tulehdusta kehostani ja tulokset näyttivät lupaavilta. P-Homokysteiini 5.5 µmol/l, herkkä S-CRP 2,03 mg/l ja S-D-vitamiini 98nmol/l. Tässä siis tulokset kesältä 2017, jolloin söin D-vitamiinia 100mcg päivittäin. Tulehduksia vastaan tällä tasolla ei pärjää, joten nyt syön 175mcg/vrk. Herkän CRP:n jos saan 1,5 mg/l kohdalle tai alle, niin sitten olen tyytyväinen. Toki pitäisi olla tyytyväinen, että kroonisen sairauden kanssa olen saanut näinkin hyvät tulokset ;)

Elämäni on kulkenut eteenpäin ilman kipu- ja hormoonilääkkeitä kohta 10 vuoden ajan. Vaikka sairaus ei häviä, niin olen päässyt nauttimaan normaalista elämästä kahden lapsen kera. Hekin oppivat lähteellä käydessämme laadun ja puhtauden merkityksen elämässämme. Meillä on siis toivoa, jos ymmärrämme että olemme yhtä kuin ympäristömme. Tarvitsemme puhdasta ilmaa ja vettä, ravinnerikasta ja torjunta-aineetonta maata.

This template downloaded form free website templates